Krevní skupiny a ájurvéda

Ve snaze najít lepší a zdravější alternativu k modernímu způsobu života, vyléčit různé závažné nemoci a v konečném smyslu dosáhnout vytouženého štěstí a klidu lidé objevují nebo vymýšlejí různé životní styly, léčebné kúry, ozdravné procesy a v neposlední řadě způsoby stravování. V poslední době získala popularitu tzv. „výživa podle krevních skupin“ na základě jedné knihy Dr. Petra J. D´Adama a Catherine Whitneyové. Autor knihy navázal na výzkum svého otce, který se zabýval vztahem mezi krevními skupinami a dispozicemi k určitým chorobám. Krevní skupina je prý podle něj klíčem, který odemyká dveře tajemství zdraví, nemoci, dlouhověkosti, tělesné vitality a emoční síly. Krevní skupina určuje náchylnost k chorobám, je vodítkem k tomu, jaké potraviny bychom měli jíst a jak bychom měli cvičit. Je určujícím faktorem energetické hladiny, účinnosti s jakou spalujeme kalorie, je emoční odpovědí na stres, a dokonce snad i naší osobností. Podle Dr. D´Adama prý každá krevní skupina obsahuje genetickou informaci o stravě a chování našich předků.

Co se týče teorie stravování podle krevních skupin, musíme říci, že se bohužel jedná o další z mnoha pokusů vysvětlovat přirozené pochody omezeným smyslovým vnímáním. Teorie je založena na víře v evoluci, která je nyní tak zpochybňována. (Více o nedostatcích evoluční teorie …) Pokud při zkoumání pravdy vycházíme z chybného předpokladu, je zřejmé, že výsledné závěry budou také mylné. Proto v knize Dr. D´Adama najdeme i taková nesmyslná doporučení, jako je jíst červené maso, i když trpíme srdečním onemocněním, a to jen proto, že máme krevní skupinu 0 apod. I když budeme akademicky oceněni mnoha tituly, pokud budeme pouze záviset na svých nedokonalých smyslech a vrtošivé mysli, vždy opomeneme mnoho faktorů a náš pohled zdaleka nebude komplexní. Autor teorie pro většinu krevních skupin doporučuje jedení masa, aniž by bral ohled na mnohé negativní, lékařsky prokázané důsledky jeho konzumace. Jestliže jsme se vyvinuli ze zvířat a máme zvířata napodobovat v jejich chování, k čemu nám je pak lidská životní podoba? Příroda naše touhy může vyplnit velice rychle. Je tu tolik masožravých životních podob – tygři, šakali, vlci, supi, žraloci a jiné. Jako lidé to s jedením masa nemáme příliš jednoduché.

Lidský život je zcela výjimečný, vzácně dosažitelný a je určený k seberealizaci, říkají Védy. Během života je důležité kultivovat vědomí v chápání vyšších pravd. Pojídání masa ale v člověku jen probouzí skryté sklony masožravých tvorů. To pak podněcuje hněv, chtíč, strach a další negativní emoce. Energie získávaná z masa deformuje mysl a předává tělesným buňkám destruktivní energii, která vyvolává chorobné a rozkladné procesy. Maso produkuje těžkou tamasickou tělní tkáň (tamas = nevědomost), která v organizmu zanáší kanály a otupuje mysl. Mezi národy oddávajícími se hojné konzumaci masa se v historii projevovaly výrazné sklony k násilí, zločinnosti a náboženské nesnášenlivosti.

Kromě tohoto obecného pravidla jde védská nauka o zdraví (ájurvéda) ještě do větších podrobností a hovoří o třech různých konstitučních typech (kapha, pitta a váta), které se mezi sebou dále vzájemně kombinují. Tyto typy vypovídají o tělesném a duševním stavu, hovoří o naší tělesné konstituci, dispozicích a vrozených vlastnostech. I když jednotlivé typy potřebují trochu odlišnou stravu, žádnému z nich se jedení masa nebo vajec nedoporučuje. Konstituční typ váta (vzduch), který se například vyznačuje štíhlou, hubenou postavou (snadno ztrácí na váze), slabší imunitou, zvýšenou mentální aktivitou apod., by do své stravy měl převážně zahrnout sladké, slané a kyselé chutě. Měl by jíst potraviny, které snižují jeho často zvýšenou vátu. Většinou se tedy jedná o výživově bohatší potraviny (obilniny, ořechy, semena, mléčné produkty, v omezené míře luštěniny – hlavně mungo, apod.) Jeho slabší tělesná konstituce vyžaduje výživnou stravu, bohatou na energii.

Konstituční typ pitta (žluč), který se vyznačuje dobře rozvinutou tělesnou stavbou, dobrou imunitou s náchylností na horko a třeba také trochu „horkou“, vznětlivou povahou by se měl zaměřovat na sladkou, hořkou a trpkou chuť, aby zklidnil svoji ohnivou povahu. Měl by proto dávat pozor na příliš „horké“ potraviny bohaté na energii. Konstituční typ kapha (hlen) se pro ilustraci vyznačuje statnou, zavalitou postavou. Tito lidé velice těžce hubnou, mají silný imunitní systém, jsou klidnější, vyrovnanější, pomalejší, ale zato vytrvalí. Těmto typům k životu stačí velice málo potravy – ihned přibírají na váze. Proto by se měli vyhýbat těžkým smaženým jídlům, tučným mléčným produktům apod. Nejpřínosnější je pro ně zelenina.

Tento výčet je pouze ilustrující a celého tématu konstitučních typů se dotýká pouze okrajově. Měli bychom ale chápat, že i konstituční typ váta, který je hubený, vysoký (nebo někdy i hodně malý) a velice těžko přibírá na váze, může být velice snadno vegetariánem a plně využít mentální potenciál, který nebude ubíjen masitou potravou, po které stejně nepřibere. Představa našich babiček, že být zdravý, znamená být tlustý, je pouhým přežitkem. Při přejídání nebo špatném stravování se v těle totiž hromadí áma, která sice přidá na váze, ale zároveň je potenciálním zdrojem mnoha nemocí. Na druhou stranu konstituční typ kapha lehce ztloustne téměř z čehokoli.

Do budoucna se můžeme nechat překvapit dalšími kuriózními nápady ve správném stravování. Škoda jenom, že mnoho nevědomých lidí se jimi asi opět nechá svést na scestí…



<< Vegetariánství – úvod